INVAZIJA KOJA JE ODVELA SVET U PAKAO: Danas se navršava 81 godina od početka Drugog svetskog rata

Related Articles

Invazija Nemačke na Poljsku, 1. septembra 1939. godine smatra se početkom Drugog svetskog rata.

Početak invazije desio se 1. septembra 1939. godine, nedelju dana posle potpisivanja pakta Ribentrop-Molotov. Invazija se odvijala od 1. septembra do 6. oktobra 1939. godine. Sukobili su se Poljska sa jedne strane, a Treći Rajh, Sovjetski Savez i Slovačka, kao marionetska država Trećeg Rajha, sa druge strane. Poljska vojska je izgubila 66.000 vojnika, 133.700 vojnika je ranjeno, a 694.000 vojnika je zarobljeno. Poljska vlada i ostatci vojske su prebegli u izganstvo posle totalne aneksije Poljske od strane Nemačke i Sovjetskog Saveza.

Adolf Hitler,,Vrhovni Vođa” Nacističke Nemačke

Ovaj događaj se vodi kao početak Drugog svetskog rata u svetu. Odmah posle početka invazije Francuska i Velika Britanija objavljuju rat Nemačkoj. Prvi napad desio se na poluostrvu Vester Plate, kada je nemački bojni brod Šlevzig-Holštajn bombardovao poljski garnizon. Poljska odbrana je popustila iz dva razloga: Nemci su koristeći tehniku blickrig potpuno iznenadili poljsku vojsku, a francuska ofanziva, koja je trebala da rastereti poljsku vojsku je ugušena.

Drugi svetski rat je odneo oko 50 miliona života za skoro 6 godina rata.

More on this topic

Comments

Advertisment

Popular stories

U laži su kratke noge

Mislio sam da posle padajućih momaka ili ti Fall Guys neće biti glupljih igrica, ali izgleda da me je život opet ošamario...

Zbogom, Crni Panteru

Američki filmski i televizijski glumac Chadwick Boseman (29. novembar 1976.-28. avgust 2020.) u svojoj 43. godini...

5 igraca sa najnetacnijom ocenom u fifi 21!

Kao što znate ako pratite naš sajt ili samo ako ne živite ispod kamena EA je izbacio top 100 rejtinga za najnovije...