Ovo je pet najlepših beogradskih murala

Related Articles

Mural je crtež nacrtan na zidu sprejevima ili farbom. Zastupljeni su i u Beogradu, odakle smo odabrali najlepših pet

Mural dečaka pored sunca oslikan je kod Brankovog mosta, sa desne strane kada idete sa Novog Beograda prema centru grada. Naslikan je na fasadi zgrade u Krađorđevoj ulici na broju 53. Oslikao ga je Stevan Šoln, a ideju je dobio sa printa Aleksandra Maćaševa po imenu ,,Waiting for the Sun”

Mural pored Brankovog mosta

Takođe pored Brankovog mosta nalazio se još jedan upečatljiv mural. Nažalost prekrečen je, a nalazio se sa leve strane Brankovog mosta kada idete sa Novog Beograda prema centru. Nacrtan je na zgradi u Pop Lukinoj ulici i predstavlja metropolu koja proždire zelenilo. Mural je urađen kao deo projekta ,,Super Zid”. Naslikao ga je Italijan umetničkog imena – Blu.

Metropola proždire zelenilo

Mural vrabca nalazi se na adresi Fruškogorska 3. Naslikao ga je izraelski umetnik Dede, kada je bio u Beogradu 2018. godine na festivalu izraelske umetnosti u ,,Ciglani”.

Vrabac

Zid na zgradi u Ulici Desanke Maksimović ulepšava upravo, Desanka Maksimović. Autori murala su članovi patrotske organizacije ,,БУНТ!”. Mural je uništen 2017. godine od strane nepoznatih vandala.

Mural u ulici Desanke Maksimović
Uništeni mural

Na zgradi Zavoda za mentalno zdravlje naslikan je mural povodom oslobođenja Beograda. Uradilo ga je udruženja Kurs 2014. godine povodom 70. godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Mural povodom oslobođenja Beograda

Da li su prema vašem mišljenju murali vandalizam ili umetnost?

More on this topic

Comments

Advertisment

Popular stories

Padajuci momci

Ne znam kako da zapocnem ovo, pa cu samo reći. Želiš li da napraviš štetu u kući, da razbiješ sve živo što...

Top 100 FIFA 21 rejtinga ce vas ostaviti bez daha!

Kao i svake godine najveca gejmerska kompanija Electronic Arts ili ti EA je jedno mesec dana pre izlaska najnovije fife izbacila 100...

U laži su kratke noge

Mislio sam da posle padajućih momaka ili ti Fall Guys neće biti glupljih igrica, ali izgleda da me je život opet ošamario...